Verlenging Tentoonstelling '100 jaar zuur uit zoet - de geschiedenis van Citrique Belge'

Thu 17-10-2019

Tienen, internationaal bekend voor zijn suikerproductie, is ook de bakermat van het witkorrelige citroenzuur. Hoewel Citrique Belge een absolute wereldspeler is, bleef zijn geschiedenis nagenoeg onbekend.

Precies honderd jaar geleden bedacht een schrandere jonge chemicus een industrieel procedé om citroenzuur te maken zonder citroenen. De producenten van ‘natuurlijk’ citroenzuur keken aanvankelijk argwanend toe, maar kochten zich uiteindelijk in het Tiense bedrijf in. De industriële site van één van de grootste werkgevers in de regio raakte geleidelijk aan omringd door steeds meer buren. Vandaag is diversificatie het toverwoord: naast een onmisbaar additief in de voedings- en de farma-industrie, is citroenzuur ook in andere industriële processen een essentieel ingrediënt geworden. Door voortdurende innovatie biedt deze eeuweling het hoofd aan de voornamelijk Chinese concurrentie.

De tentoonstelling ‘100 jaar zuur uit zoet’ brengt een verrassende kijk achter de fabrieksmuren van Citrique Belge aan de hand van unieke foto’s en documenten. Bij de tentoonstelling hoort ook een geïllustreerd boek ‘100 jaar van zoet naar zuur. De geschiedenis van Citrique Belge’ van de hand van Marc Nevens. Tijdens de tentoonstelling is dit boek, dat ook verkrijgbaar is in het Frans, Engels en Duits, te koop in de Streekshop aan 20 euro, nadien kost het 25 euro.

De tentoonstelling ‘100 jaar zuur uit zoet - De geschiedenis van Citrique Belge’ loopt van 9 november 2019 tot en met 26 april 2020.

 

100 jaar zuur uit zoet – De geschiedenis van Citrique BelgeVan 9 november ’19 t/m 26 april ‘20Grote Markt 6 in Tienen (voormalig Suikermuseum)

Toegangsprijs: € 4, groepen en houders van verminderingskaarten € 2,gratis voor inwoners van Tienen op feestdagen en tijdens het weekend.