Zuinig omspringen met water in het productieproces

Mi 1-05-2019

In het ideale geval moet het mogelijk zijn om al het gebruikte water te zuiveren om het terug te gebruiken; dit wordt ‘zero discharge’ genoemd in het jargon.

Citrique Belge is nog ver verwijderd van dit ideaal: onze fabriek is opgebouwd in een tijdperk waarin er nog geen sprake was van waterschaarste en oppervlaktewaterkwaliteit: we konden bijna onbeperkt water uit de ondergrond halen (water input)! Na gebruik in het productieproces, werd het afvalwater ongezuiverd geloosd in de Gete (water output).

Aan de water output werd een halt toegeroepen in de jaren 90: Citrique heeft toen een een waterzuiveringsinstallatie gebouwd om het industriële afvalwater te zuiveren alvorens het te lozen in de Gete. Ook onze water input wordt aan banden gelegd: de overheid legt steeds meer beperkingen op inzake de hoeveelheid grondwater die we mogen gebruiken, anders wacht ons een fikse boete!

We zijn dus genoodzaakt processen toe te voegen om het gebruikte water te zuiveren zodat het herbruikt kan worden aan de ingang van onze fabriek. Zoals jullie onlangs in Het Journaal hebben kunnen vernemen, bestuderen we daarom de mogelijkheid om het gezuiverde afvalwater van CB-effluent te behandelen in onder meer zeer fijne filters, om het te kunnen herbruiken in onze productieprocessen.

 Het doel is duidelijk: Zero Discharge! De weg is nog lang, maar CB zet stappen in het hergebruik van water.